Wat maakt een bouwkundige keuring zo belangrijk?

Het merendeel van de mensen kiest er vandaag de dag voordat je overgaat tot het kopen van vastgoed voor om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een dergelijke keuring is van groot belang omdat ze je precies die zekerheid biedt waar je als kersverse eigenaar van vastgoed naar op zoek bent. Vroeger was het vaak zo dat mensen zich met de aankoop van een eigen woning in een financieel avontuur storten. Tegenwoordig zijn de risico’s waar je mee kan worden geconfronteerd gelukkig perfect in te schatten. Wil jij ook graag meer ontdekken over de redenen waarom een dergelijke keuring uitvoeren de moeite meer dan waard kan zijn? Lees dan vooral even snel verder!

1.) Er vindt een controle plaats van de onderhoudsstaat

Tijdens het uitvoeren van een bouwkundige keuring kan er worden vastgesteld dat er op twee verschillende vlakken een controle zal worden uitgevoerd. In eerste instantie wordt de actuele onderhoudsstaat van het pand gecontroleerd. Dit gebeurt van de kelder tot aan het dak. Op deze manier krijg je een goed beeld van het eventuele achterstallige onderhoud waarvan sprake is. Dit is belangrijk, want veel mensen onderschatten de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.

Een slecht onderhouden dak is bijvoorbeeld één van de vaakst voorkomende, stevige kosten waarmee je kan worden geconfronteerd net na aankoop van het vastgoed. Ben je, je bewust van de actuele staat van het dak evenals van de mogelijke kosten die je zal moeten maken om dat achterstallig onderhoud te kunnen oplossen? Dan kan je dit mee opnemen in de calculatie. Zo kom je ook op dit vlak niet meer voor vervelende verrassingen te staan. Ook dit maakt meteen de niet te onderschatten meerwaarde duidelijk van een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

2.) Je bent je bewust van eventuele (extra) kosten

Niet alleen achterstallig onderhoud kan er voor zorgen dat je geconfronteerd wordt met extra kosten. Het spreekt namelijk voor zich dat het huis op het moment dat je ze wenst te kopen reeds beschikt over bepaalde schade. Een bekende vorm van schade is vochtschade. Vroeger werd er hier vaak niet zo nauw naar gekeken wat als gevolg heeft dat heel wat woningen hier tegenwoordig mee geplaagd worden. Dat is vervelend omwille van verschillende redenen, namelijk:

  1. Het kan de uitstraling van je interieur sterk negatief beïnvloeden;
  2. Het komt het gezonde karakter van het leefklimaat niet ten goede;

Net omdat het verhelpen van dergelijke problemen uiteraard altijd een bepaalde kostprijs met zich meebrengt is het van belang om te weten waar je, je aan kan verwachten. Het laatste wat je namelijk wil is al je spaargeld investeren in een pand waar je na aankoop nog eens gigantisch veel extra kosten voor moet maken. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring zorgt er voor dat je precies zal weten met welke eventuele extra kosten je nog rekening dient te houden. Let wel, zoals reeds aangegeven is een bouwkundige keuring louter en alleen een visuele controle. Het is dus mogelijk dat bepaalde vormen van schade alsnog onder de radar zullen blijven. Hou daar dus wel rekening mee.

Homekeur werkt landelijk en altijd met een regionale inspecteur!